Tuesday, 12 April 2016

4h3m Vietnam!

Salam 😊😊

Kihkih ikut suka je update kan? Akhirnyaaaa tercapai jugak hasrat nak bawak mak pegi Vietnam 27-30 Mac ritu. Lepas 2 hari keje, g Perhentian pulak. Huu.. belek entri sebelum kalau nak tau. Promo free seat booking tapi tiket RM100++ jugak sorang. Bole la tu.. Alaaa mak ni kalau berjalan je bukan nak cuti-cuti.. nak sopim aje hahahaa

As usual, aku la booking flight, pastu plan tempat nak lawat bla3. Kos bagai. Tu pun overdose. Sajeeee je pegi sebelum gaji keluar. Takut lemas, jauh sangat hanyut nanti. Ngam pulak nak pegi trip tu duit kutu ade yang dah bayar. Cantekk hahaa

So, takde ape la sangat. 27hb tu flight tengahari sebab taknak awal pagi.. ngam sampai terus naik teksi pegi hotel, check in. Aku booked Hoang Hai Long atau Alagon City & Spa Hotel. Dekat jeee dengan Ben Thanh Market tu.. hari2 jalan pegi sana. Heee teksi kat airport je. 10 USD. Mahai sket ni tapi still ok. Mak beli sim, 100k VND hari-hari call ayah. Hoho tak pasti, rasanya dapat call lebih 1jam kot.. aku manfaatkan wifi hotel dan kedai-kedai saje. Jimat!

Lepas check in, lepak-lepak hotel.. best sangat layanan staff hotel. Rasa macam VVIP tau. Kami 3 adults, infant & toddlers. Aku booked family room tapi rupanya katil 1 king dengan 1 sofa je. Depa tanpa di suruh mai bilik pasang Single Bed ok.. petang pegi makan kat Malaysian Street. Ewahh depan Hotel Alagon Westin dengan Hotel Thanh Thu, sini memang kawasan orang Malaysia ramai.. tudung, telekung, fridge magnet murah kat sini. Pilih je mana berkenan. Singlet Vietnam dari RM7, seluar trek RM14 je oiii. Yang gebu2 macam H&M tu haaa. Pitam. Keychain dpt RM5 10pcs. Fridge magnet RM 10 je 10pcs. Tempat lain mahai. Ok!

Esoknye pegi sopim. Dari pagi sampai ke petang. Bole naik bas No 1, tiket 5k VND je pegi Ben Thay Market. Kain pasang, telekung.. baju budak.. macam-macam memang jauh lagi murah dari Ben Thanh Market. Kalau kau pegi pasar malam Ben Thanh tu pulak asek kena paksa beli je. Hahaha naik teksi dalam 15minit gak kot. Dekat 100k VND. Trafik tak sesak. Dah puas borong, tempah baju melayu 1 set sekali kain RM110. Murah ke mahal? Depa siap offer hantarkan kain yang kami beli ke hotel petang tu. Terharuuuu. Baju yang kami tempah, siap esoknya. Pagi-pagi depa hantar kat hotel. Jahitan kemas.. sedap pakai, puas hati! Banyakkk kedai, sila la pilih ikut naluri. Huhu

29hb tu takde dah program sopim. Budak opis yang wasap2 nak tudung ke ape pun aku dah tak layan. Terlupa nak beli beg deuter untuk anak. Hurmm sebab aku lalu pasar malam Ben Thanh, laki sound duit banyak dah abes. Huhu ok so kitorang pegi muzium. Kemain dalam list nak pegi War Museum la bagai. Mula tu cari 3D Art Museum tapi teksi bawak pegi Art Museum. Pecah kepala wei tengok hasil seni. Tak fahammm hahahahaha




Oke la. Ade 3 building tau Art Museum ni. Kitorang gigih masuk sume. Hahahaha keluar je dari situ bukan main gelojoh teguk air. Fee masuk tak ingat berapa. Rasanya 10k VND je.

Jalan-jalan depan sikit, alhamdulillah ada teksi. Kami memang naik Vinasun je. Ada meter.. banyak cerita kena tipu dengan driver teksi, alhamdulillah kami tak kena. Yang bestnya, driver teksi tu tauuu 3D Art Museum yang daku maksudkan. Dekat District 3, nama sebenarnya ARTINUS 3D ART MUSEUM. Heeee alaa takde ape tapi aku syok nak tangkap gambar je. Fee masuk 200k VND sorang. Mahal sikit tapi puas hati! Nah pic. Yang penting anak dara sulung aku dah pandai berposing.






Keluar dari situ, ada teksi dah tunggu.. naik terus pegi makan je sebab Aimi dah tido.. malam settle barang.. 30hb lepas breakfast terus pegi airport. Yeyyy! Next year promo AA free seat kemana pulak? Jengjengjeng..

Saturday, 9 April 2016

Pulau Perhentian

Salam uolss

Last weekend 2-4 April kitorang g Pulau Perhentian. Rasanya dah 3 tahun ajak husband hahahaha tapi akhirnya dapat la pegi, 100% plan En Kudin dengan kawan-kawan dia.

Trip sebenarnya 3h2m, jumaat tengah malam kami bertolak naik van 11 seaters.. selesa sangat2 untuk 3 family with 3 toddlers, 1 infant dengan budak bujang sorang aka driver jugaklah tu hihi. Lagi 4 orang naik flight. Kelasss. Jumpa kat jeti hehe

Pendek cerita, sampai jeti dah ada orang nama Ila tunggu. Amik pakej dengan dia. Asalnya sampai je check in then Jungle Trekking lepas tu leisure/free and easy, malam ada BBQ. Esoknya breakfast pastu snorkeling sampai 3ptg, lunch provided then rest and malam BBQ. Isnin check out then balikkk.

Sampai tu bot tak gerak lagi so kitorang breakfast kat jeti dulu. Sedaplah makan dengan tak gosok gigi tak mandi. Hahaha kan tido dalam van sepanjang jalan, kan? Anak 2-2 ok je mentido sampai pagi.

Sudah makan sudah bayar bagai naik bot dalam 30-45 minit camtu.. sampai Cafe Amelia. Chalet kami belakang Cafe tu. Takde bilik yang ada aircond katanya. Jem ahh, check in pun pukul 3ptg sebab tunggu guest check out. Hoiii baru pukul 10.30 pagi rasanya time tu. Pukul 11pagi check in patutnya. Dah dua jam gak la lepak depan kedai.. hari dengan hati pun makin panas.. anak-anak dah tak berapa selesa. Mujur dapat 2 bilik awal dalam pukul 12 tengahari camtu. Kitorang masuk dulu sebab aku ada infant-Aimi dengan 1 family lain sebab wife tu pregnant. Then mandi sume tido keletihan.

Petang sikit kami lunch. Lepas lunch laki sume main kayak 1jam RM 10. Masa tu baru tahu yang lain dapat 2 bilik je. Kesian sangat budak bujang 5 orang berhimpit tido 1 bilik. Dah la takde aircond. Katil 1 Queen 1 Single je huhu. Malam BBQ ok sangat. Diorang siap masak dah. Kami beratur makan la sampai puas. Masakan puas hati. Sedap!

Lepas makan kami pegi Long Beach tengok-tengok, jalan kaki jeee lalu tepi Ombak Chalet. Dalam 10-15minit je sampai la, nak bot kena caj RM 40 sorang woo. Angin kuat. Syokkk sangat, tapi bising sebab belah situ happening malam, dah lewat kami balik rest sebab excited nak snorkeling.

Pagi tunggu nak snorkeling makan dulu breakfast tajaan pakej. Pukul 10 tak datang pulak si Ila tu. Wasap tak reply, tapi 10.30 pagi pekerja Cafe tu suruh naik bot. Memang dia bawak tapi si Ila tu mana? Lepas snorkeling 2 tempat baru dia reply wasap bagitau dia otw. Hahahahahaaha

Syukur dapat tengok Shark Fin, Penyu.. ikan Nemo sume. Anak-anak enjoy je bagi ikan makan roti. Sayangnyaaaaa takde camera bole masuk air. Huuuu so next time dont assume. Ingatkan mak tak dapat snorkeling sebab jaga anak hee. Allah makbulkan jugak. Aimi tido. So puas jugak la. Pengalaman..


Lunch kami dekat area snorkeling tu lepas tengok Penyu. Tiba-tiba diorang cakap kena bayar sendiri. Hahaha lagi sekali terkena. Tak include pakej la gitu hoi.. ada yang tak bawak purse. Mujur datang ramai2. Kalau sorang? Minum je air laut tu haaa.. tapi once again, lauk sedap gilaaaaa. Murah RM 8 je siap amik sotong besar. Huish diet kelaut sungguh time tu.

Last snorkeling lama sikit dekat Romantic Beach. Tenang je airnya. Masa ni baru Luthfia berani ikut kitorang masuk dalam air. Balik, tido pastu petang pegi minum. Malam expect BBQ macam semalam tapi takde. Yes diorang cakap Ila tak bayar ke ape ntah. Lepas call bagai dapat la order 1 BBQ set each person. Hurm. Nasib baik laa.. makanan memang sedap.

Masa ni dah menyampah, meja sebelah baru sampai petang tadi pun complaint macam2. Diorang bilik dekat Sharila Chalet ada aircond tapi rosak. Huhu masing-masing nak blah pagi-pagi esok. Malam tu survey Senja Chalet punya pakej. Starting from RM 470/pax biliknya memang cun.

Isnin pukul 7.50pagi dah kat jeti. Heee serius Ila tu takde nampak pun dia. Tengah breakfast tu dia wasap cakap kami salah naik bot. Alahaiii sedangkan pakcik bot tanya, kami 11orang ke? Amelia Chalet? Kan dah betul tu??

Next entry la sambung Masjid Kristal ye.





Happy birthday husband! 
May Allah grant u Jannah.


 #aimiluthfiatrip

Monday, 1 February 2016

First trip 2016 - Cameron Highlands

Salam..

Seperti yang dah di war-warkan, kami dah selamat pegi Cameron gaya koboi. Hahahah mana idaknya, betul-betul koboi. Anak ok la.. kejesama tu kejap ok kejap tak tapi suka p tempat sejuk diorang behave sikit sebab takde la berpeluh tak la rimas sangat kan? Excited tau sebab dulu pegi masa lepas pantang Luthfia. Hee

Dalam planning mesti nak pegi Ladang Teh, Ladang Stoberi, Pasar Malam Brinchang, Makan Pankek bla3. Tapi plan berterabur sume. Jem ala kadar tu pun ganggu timing. Nasib baik Hotel best tapi next time nak bilik bawah. Malam-malam bole bukak pintu tengok luar. Hehe

Dekat parking:


Cameron tunggu kami datang. Abaikan Kudin punya muka fokus bawak kereta.


Sampai je terus check in pastu lepak-lepak makan. Kudin ajak jalan area pasar malam. *Pasar tu Jumaat dan Sabtu je tau. Hari lain still ada orang jual makanan etc tapi tak meriah sangat la..

Malam dinner kat Hotel, pilih set Steamboat. Ada set lain tapi tak ingat apa hahah. Bilik dengan breakfast & dinner ni makan je tak masuk air at RM 238. Harga promo ke? Taktau la sebab time PH. Mungkin hari Weekdays lebih murah. 








Hehe lepas makan round naik kete sampai S Corner pastu balik tido. 




Silap gak esok tu kitorang lepak sampai pukul 11 lebih baru check out dan pegi jalan.. jem la nak ke atas. Huhuu so pegi S Corner jelah. Niat nak beli bunga tepi jalan tu pun berkubur. Selamat duit. Huhu beli kaktus, sayur bla3 takde pankek pastu tak menyempat nak lepak minum-minum teh sebab anak-anak dah tido. Kesimpulannya walaupun seronok short vacay Kudin cakap takde dah pegi Cameron time PH, Cuti Sekolah dan Weekend. 
Terima kasih..

Sunday, 31 January 2016

Stroller - Halford Fliplite

Hai hai

Kejap rajin kejap malas jenguk blog ye. Ini cerita minggu Thaipusam. Cuti yang di nanti sebab keadaan kesihatan dah tahap jerebu. Flu, batuk, demam di buatnya. Tengah busy audit dengan closing kat opis memang hectic. Ok malas cerita.

So, sabtu tu lepas keje terus g cari stroller. Al kisahnya nak mencari stroller ni kat IG atau mana-mana baby store aje.. membawak ke Puchong pegi sebab IG ni jual stroller ni murah. Sekali kedai tu dah tutup daaa... haishh rasa macam baru je IG tu up iklan, tapi salah aku la jugak sebab amik no tepon dengan alamat je. IG tak save pun. Tepon pun tak angkat, wasap tak reply. Hohoho

Anak dah 2 baru beli stroller ke? Huu tidaklah begitu, aku da jual stroller 1st - Sweet Cherry Innova. Kudin gak pilih. Pakai dalam 10kali je kot dalam masa dekat 3tahun beli. Tapi, sayang..... nak beli stroller umbrella fold polak.
Bye Innova

Last-last p Mothercare kat IOI Mall Putrajaya. Kudin ikut jelah sebab aku dah macam bosan. Hahaha aku yang salah, marah pulak kan? Beli sekali swimsuit Mickey Mouse untuk Luthfia tapi tag diskaun 50% rupanya dalam bil 30% je. Ceit.

Lepas tu p makan. Dekat-dekat situ ada Wings * teringat kisah beli luggage. Nahh pic luggage 22inci daku beli ritu.



Yang tak menahan tu, nak keluar parking aku benti kat Wah Chan. Kau rase? Muahahahahahaa

Charm jelah tambah 2 ketul. Nak suka ke nanges sebab duit abes ni?


Dah. Lepas tu balik le. Mengemas pulak.


Friday, 15 January 2016

Puncak Mutiara, Sg Pelek

Ehehhh

Banyak entri kau malam ni? Hahahahaa hutang ni kalau tak cerita. 

So 24 Dec 2015. Al kisahnya pegi ikut rombongan bertunang adik ipar kat area Sg Pelek tu. So kitorang stay dekat Chalet Puncak Mutiara ni haaa. Ya ampun tak pernah tau pun ada tempat ni. Femes rupanya Restoren ni. Haha taknak cerita pasal tunang. Nanti dah nak kawen baru cerita, ok?

Nak tengok femes tak Puncak Mutiara ni? Taip je kat Google. Terus keluar info. Dari fb diorang, maps, review. Sume la. Yes. Memang terbaik.





Makan sedap, bilik chalet luas, selesa dan bersih. 
Puas hati. 

Birthday Present

Salam..

Biasanya memang tak post kat blog apa-apa gift yang Kudin bagi or aku bagi kat dia. Tapi entah, bila perlu.. aku yang pelupa ni taknak bagi benda sama tapi tak ingat sebelum ni bagi apa?

So our Anniversary aku bagi jam dekat dia. I request the same in return. Hahah sukati la nak request..tapi yang best tu, beli time Krismas. Ade promo. So beli 1 dapat 2. Beli kat dia, dapat aku punya skali. Yeyy! Masa dia beli jam aku senyap2.. tapi mujur dia tak salah pilih. Aku memang suka jam yang muka dia tu besaq. Entah pasaipa. Minat.

Birthday 2015 paling rasa di sayangi sangat sebab kawan-kawan, mak ayah dengan Kudin tak lupa wish Birthday. 😂😂😂 Wish je. Tanda kau ingat. Selalu sangat kita lupa.. benda kecik gitu pun bole buat orang happy tau.

Ok then aku tunggu hadiah Kudin. Memang. Aku akui at times aku childish. Nak ajak travel, masa tak izinkan. Nak cuti pun tak bole. Huu so hint la 1 kasut Adidas. Konon nanti nak pakai masa trip bulan 3. Kemain kan?

Tunggu sampai bonus dia. Belum aku tak sabar ni tanya, dia dah bagi pilihan. Nak kasut ke.. nak emas ala pandora idaman hati?! Aku ingat main2.. sampai laa



Wuu wishlist dah tercapai. Alhamdulillah

Tq encik. 
3 charm je dengan gelang tu. 
Masa beli harga emas RM 185. 
Mahaiiiiiiiiii. 😭😭😭
Nanti kita tambah charm ye. So lepas ni selagi tak penuh, tau dah kan apa hadiah aku? Huu charm ajerr

Tuesday, 5 January 2016

2016

Salam..

Mesti ramai dah ada senarai panjang azam tahun baru kan? Lambat sikit la iols nak join sama.. busy closing uols.. hahahahah dari 2012 keje situ pastu benti 2bulan masa tahun 2013 then masuk balik, tabah sampai 2016 ni. Clap2 huu 

Azam baru di mulakan dengan Bismillah.. kihkihkih 

Nak SAHM encik kudin cakap esok benti la.. or benti la, lepas tu balik kampung. Katakan la hutang abes dah, laju-laju aku resign. Jaga anak hari-hari. Ish. Tapi takpe.. yang lambat tu selalunya indah. Allah mesti dah tau bila aku patut benti jaga anak sendiri tu. Tunggu nak bagi je. 😂😂

Dah tu azam carry forward lagi.. nak kuruih. Ehh dak, tahun ni lebih sikit. Nak fit and healthy. Living life to the fullest gituuu. Tiap kali tumpang timbang dekat akak sorang kat opis tu mesti dia tanya, aku rasa dah ringan sikit ke, tiba-tiba datang timbang? Hoho.. tiap kali tu gak la berat duk statik 60kg. Anak dah nak masuk 9bulan.. tapi seingat aku, anak 1st dah 1tahun baru aku balik ke asal sebelum beranak. Tapi masa tu.. aku tak sakit. Kena pulak slipped disk/ disk prolapsed time Aimi 6 bulan tu yang slow. Huhu kena hati-hati & fisio jelah sebab takde ubat. Pain killer tak elok amal selalu.. Allah tarik nikmat kesihatan sikit bagi beringat. 

Hurm lagi? 
Macam biasa la nak bercuti sikit dengan family. Rancang dah 2 trip. Dengan izin Allah. Jadi nanti kita cerita okeyyy? Nak jugak buat umrah. 😘😘 

Moga 2016 ni Allah murahkan rezeki lebih lagi ye? Yang penting istiqamah doa usaha dan tawakal. Aminnn