Skip to main content

misi kurus - 5 'slimming food'.

Salam..

Oleh kerana terasa 'down' dan melatah melihat weight scale tu meningkat, maka terasa nak tulis mengenai info kesihatan & slimming. Di tekan di sini semua berdasarkan pembacaan & sebagai panduan untuk diri sendiri dalam menjalani hidup sihat. Hidup kita berfasa, ada masa sihat ada masa tidak. Lebih baik mencegah & usaha baiki untuk kebaikan jugak, kan... Ada masa cantik, anugerah Tuhan hanya pinjaman. Sedar la ye? Ehh, kaitan?!

1) Buahan melon. Erk? tetek. Tidak lah. melon apa tu? Jenis tembikai tak kira la tembikai merah ke kuning ke or tembikai susu *fav dan lain-lain tembikai. Cuaca panas enaknya la tembikai ni kan? Kaya serat, kandungan air yang tinggi *yang gemuk air, nasihat jangan over k. Tak sesuai.. Ok, bole bantu kulit segar & lebih lembap.

2) Oren. Ye, semua sedia tahu buah oren tinggi kandungan vitamin C & flavanaid - membantu pembakaran lemak. Segelas jus oren segar tanpa gula untuk permulaan hari. Bole juga tambah hirisan oren dalam salad. Nah, mudah dan berkhasiat!

3) Pir. Huarghh buah mahal fav nihh. sangat suka. Fuhh lama tak makan. Ia juga kaya serat & kandungan air. Serat untuk rasa kenyang lebih lama. Makan ini hari-hari. :)

4) Buahan beri. Tadi melon, sekarang beri lak. Jenis beri - Blueberry, Raspberi, Strawberi. Tinggi antioksidan & vitamin C. Bole cepatkan penurunan berat juga mencegah penuaan awal & baik untuk masalah kulit. Wahh 2in1. Badan cantik, kulit berseri.

5) Yogurt. Snek ringan ketika berdiet. Rendah kalori dan tinggi nutrisi, kalsium - baik untuk tulang. Juga baik untuk penghadaman!

Ada lagi banyak. Tapi cukup la ini kan? Penting untuk lebihkan sayuran. Paling baik untuk diet - timun, kubis, lobak merah & brokoli. Masing-masing punya khasiat tersendiri. Kalau suka, masuk kismis, badam dalam hidangan. Yang penting makan mesti seimbang.



DIET = DISIPLIN

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Perhentian

Salam uolss

Last weekend 2-4 April kitorang g Pulau Perhentian. Rasanya dah 3 tahun ajak husband hahahaha tapi akhirnya dapat la pegi, 100% plan En Kudin dengan kawan-kawan dia.

Trip sebenarnya 3h2m, jumaat tengah malam kami bertolak naik van 11 seaters.. selesa sangat2 untuk 3 family with 3 toddlers, 1 infant dengan budak bujang sorang aka driver jugaklah tu hihi. Lagi 4 orang naik flight. Kelasss. Jumpa kat jeti hehe

Pendek cerita, sampai jeti dah ada orang nama Ila tunggu. Amik pakej dengan dia. Asalnya sampai je check in then Jungle Trekking lepas tu leisure/free and easy, malam ada BBQ. Esoknya breakfast pastu snorkeling sampai 3ptg, lunch provided then rest and malam BBQ. Isnin check out then balikkk.

Sampai tu bot tak gerak lagi so kitorang breakfast kat jeti dulu. Sedaplah makan dengan tak gosok gigi tak mandi. Hahaha kan tido dalam van sepanjang jalan, kan? Anak 2-2 ok je mentido sampai pagi.

Sudah makan sudah bayar bagai naik bot dalam 30-45 minit camtu.. sampai Cafe Amelia.…

Itinerary Yogjakarta

Hai, 
Ni plan trip 'bujang' kitorang Sept nanti. Dari 6 tinggal 4, yang 2 tu kecundang. Biase la isteri-isteri orang, termengandung HAHA plan tindakan tak ketat lah tu. So, teruskan berjuang ye yang 4 ni kira jadik lah. Actually ni yang ke 2. Tahun 2016 kitorang pegi Padang. Err nanti lah throwback. Nak sapu habuk dekat sini bukan senang k. Istiqomahhhh.
Day 1
12 tgh    Sampai Yogjakarta (Yeyyy!)
              Lunch
4 ptg      Parangtritis/ Gumuk Pasir (Padang Pasir) – SUNSET
Entrance – 3,000/pax
Mobil - 5,000 (1,250K/pax)
Alun-Alun Kidul) 30,000 - 80,000 (4 pax) (bajet: 10,000/pax)
Day 2
7pg         Breakfast @ hotel
8pg         Hutan Pinus (bergambar)
Entrance – 2,000/pax
Rumah Hobbit – 2,000/pax
Kebun Buah Mangunan – 5,000/pax
12 tgh    Timang Beach (gondola) – SUNSET
                Upah org kg utk bawak – 60,000 atau kurang/ sewa motor (jln teruk, berbatu)
                *gondola 200,000/pax
                Lunch (Lobster) bajet sharing - 400,000 (100,000/pax)
4ptg       Goa Pindul (air te…

beware: photographer penipu.

salam...

entah kenapa aku susah sangat nak tido sekarang..
lelap sekejap, terjaga pastu terkebil-kebil sorang..
haihhh nasib baik hubby bole tido walaupun cahaya dari lappy ni bole menggangu lena  - hehe lappy betul-betul tepi katil.  *penakut muahahahaa
***************************

cam tak sape nihh?? ingat balik entri lama di sini. aku dan ramai lagi hire dia untuk 3event.
kes aku, dia hantar krew tapi dia hutang krew tu so kena la hold my album kan. masa up entri tu, dia balas mesej kat fb dengan alasan phone rosak.
masa tu kecoh sebab SYD CHARICE aka SITI RAHMAH ABDULLAH - ic no: 850222-05-5404 tu tak attend or hantar krew untuk shoot wedding diorang.. lepas dia explain & confirm she will come on 7 jan, so aku lepak.. wait and see..

dia jugak cakap nak bayar aku so aku bole bayar krew tu dulu.. but!
kecoh lagi dan lagi.. why? dia buat taik tak datang lagi wedding seterusnya dan blablabla.. aku tak tahan asek push tanya album dll
langsung dia taknak balas dah mesej-mesej aku... until..
m…