Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2015

Pinjaman dari Ilahi

Salam..

Kat luar hujan.. mak tengah pantang ni, tarik selimut laju2.. sejuk walaupun mandi pagi je kih3 sebenarnya niat nak cerita pasal saat kelahiran adik Luthfia tapi kelaut pulak hehe.. Simpan peram dalam draft dulu..

Scroll gambar masa delivery, takde pulak gambar baby dekat aku.. hurm tapi takpe la.. masa Luthfia dulu pun bukan cun macam Che Ta baru lepas deliver.. hoho dah macam Kak Limah je nampak.. dengan berat daku yang mencecah 70kg tuu.. kali ni kurang sikit je, dalam 68kg. Hahaha naik 15-18kg jugak le.. anak dara sulung tu dalam masa 8-10 bulan jugak baru dapat balik berat asal.. tapi tak fit la.. tak senam.. ini kali? Pelan-pelan kayuh maaa.. kena kembali ke asal woo..

Deliver 10 hari awal je, tapi sebenarnya memang sangat-sangat tak ready. Khamis tu baru beli kurma *niat nak makan dalam delivery suite & tahnik anak nanti*. Lalu kedai jual Gamogen tapi fikir.. ahh tunggu gaji je.. memang aku setia dengan produk House of Healin yang 1 tu.. cepat luka sembuh. Mungkin s…

1 menjadi 2, 4 orang 1 keluarga

Salam..

Syukur alhamdulillah pada Allah, terima kasih buat semua yang mendoakan..

Semalam, Jumaat 24 April 2015 lahir seorang lagi puteri kami suami isteri. Pengalaman melahirkan nanti di lain entri, tapi kehadiran 10 hari lebih awal dari tarikh edd.. haishh memang menduga sangat sebab maknye banyak benda nak buat, banyak yang masih tak selesai.

Hihi mujur sempat jahitkan sampin untuk anak kawan. Cita-cita sangat nak buat jualan raya. Hihii psst kalau ada yang nak bole saje.. abes pantang bulan puasa.. sempat lagi tuuu :P kalau tak, nanti open order untuk Raya Haji. Ehh kelain pulak hoho


Saiz 4thn, 2thn & newborn 

Close up

Al kisahnya, husband abes stanby hari khamis.. so pagi tu dia hantar pegi keje.. sebelum keluar kereta macam biasa, salam then masa tu husband usap perut sambil tu cakap - adik baby keluar esok ye.. esok hari Jumaat.. err iols tengok dia tak percaya tapi tak pulak membantah or cakap semula kat baby jangan keluar dulu ke apa.. hurm, dengar kata sangat anak.. huu …

House hunting - Rumah Pertama

Kemain lagi kan?

Last year, dari bulan 10 kot.. punya la beriya-iya menggoda si suami ajak beli rumah. Ye, sebelum ni tak penah terfikir pun.. masa sebelum tu ada pelarasan gaji.. terus aku buat loan ASB. Lama tau tunda, sebab banyak sangat yang menghalang. Owhh itu atas nama aku untuk anak-anak. Jangan risau. Tiada kena mengena dengan gaji suami. Hoho 
Godaan tu bukan la paksa dia cari rumah atau asal dengar ada lot baru je nak terjah.. aku cuma tunjuk atau wasap pic rumah cantik-cantik.. aku save google picture yang aku rasa nak bilik gitu.. nak dapur gini.. tu jee... kononnye inspirasi.. ada la ajak g ikea sebab nak capai citarasa mengarut tu, so sikit-sikit aku kemas umah yang duduk sekarang ni.. dalam hati sabar le.. nanti rumah sendiri bole la buat macam-macam.
Risik punya risik dapat la 1 developer tengah buka lot untuk jualan. Teres setingkat ada la beberapa lot tengah dan impian nak rebut 1 lot semi D tu. Eii kau ni.. gaji aku kan ciput je. Harus la 44 kali bank mintak itu in…

Birthday, Babymoon dan Short Vacay

Salam

Kann.. 3 dalam 1.

So, 3 April ialah birthday encik kudin. Maka.. aku pun kering duit dan idea so decide nak pegi Gold Coast Morib tu. 2 weeks earlier je aku book thru web dia.. dah settle bayar harus la aku yang berjimat ni amik birthday pakej..

Studio Suite RM 268. Lagi berbaloi-baloi sebab weekend! Normal pakej untuk weekend RM 290 tauuu :)


So, untuk kami bertiga memang takde extra charges. Anak dara belum 2tahun, everything is free. Err baby dalam perut pun free of charges. Hahah
Kalau tak free pun waterpark fee murah je.. belakang hotel tu ada pantai.. nak access ke pantai dari situ pun bole.. macam kami anak beranak, sesampai je terus check in dalam pukul 11pagi.. dah tu lepak dulu.. anak berendam dalam jakuzzi.. 



As long as she is happy!
Lepas tu taknak keluar dari air. Grr! Cancel nak letak kat umah sendiri. Hahahh then lapar teruk. So, pegi la keluar dari area hotel.. ada banyakkkkkk kedai makan.. seafood bagai.. tapi kami decide nak lepak kat area food court, situ ada …

vendor butik dan online business

Salam

Hurm tak tahu mana nak mula. Tajuk serius ni..hihi

Sejak beberapa bulan lepas banyak benda terjadi secara tiba-tiba dan keputusan di buat segera. Serius tak pernah semangat camni. Hormon pregnant kot? Semoga adik baby berani dan yakin sebagaimana mak dengan ayah dia sekarang ni..

Ish sudah la. Sakit plak hati tulis merepek gitu. Hahahahh

Saje nak ajak ramai-ramai datang ke Cafe Boutique baru bukak.. 16 April 2015 mula beroperasi. Cafe dan Butik dalam satu tempat, nak sembahyang pun ada sedia tempat. Nak lepak-lepak pun bole. Makanan sedap-sedap sambil tu shopping le.. vendor-vendor butik jualan from head to toe tau.


Meleleh tak air liur tengok  ni?  Oreo Nutella Cheese Tart


Weekend pulak ada slot untuk makanan berat macam Laksa, Makaroni Cheese bagai.. tak larat nak senarai semua.. 

Alamat semua dah ada, datang je confirm tak nyesal punya!

Ig : dolceryna Fb : dolceryna cafe boutique
*HAPPY SHOPPING*

Sewing project for baby - 1

Salam

Tak ingat entah tahun bila punya wishlist, jadi kenyataan 2014 entah bulan berapa.. mungkin bulan 10, beli ala2 hadiah anniversary in advance. Dapat la akhirnya mesin jahit idaman. Ehh lari sikit sebab idamkan NV50 tapi beli NV55.. Nama je kot.. fungsi semua sama je rasanya..


NV55 BROTHER
Basic menjahit tu ada.. tapi tak pernah attend mana-mana kelas formal melainkan yang belajar masa pelajaran kemahiran hidup dulu kat sekolah menengah. Hahahahhh tingkatan 1-3 ke? Maaf.. pelupa teruk!
So... bermula la angan-angan nak buat macam-macam untuk baby. Kebetulan pulak masa tu baru tau pregnant.. 
Jahit barut baby. Ini laaaaa benda pertama sekali aku buat. Bole tengok Ig: lulu.dandelionbaby or Fb pages: Lulu Stuff -- untuk order ataupun cuci mata. Sebenarnya order closed sementara sebab sekarang dah 38weeks++ pastu nak maternity dulu. Bole whatapps 012 5488 284 untuk stok yang masih ada.. 
Nah belanja gambar.  Material : Cotton + Flannel + tali barut.  Di jamin berkualiti.  RM 10 sehela…

Boss

Salam sayang!

Kekonon nak rajin update blog hehe

Banyakkkkkkk sangat entry! Konon la.. :D *nanti nak maternity, agak-agak bosan.. bole jenguk blog bersawang ni sambil baca buku untuk info. Ewahh

Okeh balik ke tajuk.

Begini ceritanya.. gelihati sangat kan dengan keletah anak-anak tengah membesar.. So, satu hari minggu lepas macam biasa ayah dia amik anak dara sulung dulu then baru amik mak ni kat opis..

Biasa dia duduk depan dekat dalam car seat.. tapi hari tu dia nak duduk belakang sebelah aku.. tengah drive tuu tiba2 dia panggil ayah dia-- abi.. abi.. abi.. *kadang ayah kadang abi* banyak kali la, husband menyahut tapi selagi tak pandang dia, selagi tu dia panggil. Sampai kat traffic light ni ayah dia tanya.. kenapa sayang?

Si anak pun cakap let it go, let it go! *Sambil tunjuk screen tv dalam kete tu*

Knowing my husband, nak menyakat anak la.. dia cakap - Apa? Let it go apa?

Nak tergelak bila anak jawab "Ish, Let it Go laaa!" Like a boss okeh! Besar dah anak.. lepas ni bag…

Misi Menyusu

Lalalalaaa...

Dah nak abes bulan ke 4 tahun 2015 baru nak update ke? Hahahahaahah pedulik ah kan.. 
Luthfia cuma sempat breastfeed sampai setahun 2bulan gitu je.. 2bulan lagi cuma malam nak bagi dia tidur.. ye la, sebab sekarang dia dah nak masuk 1thn 10bulan.. aku dah masuk 38weeks pregnancy. Yehaa Luthfia nak jadi kakak dah.. 
Maka, untuk si adik.. misi menyusu bakal di teruskan lagi. Awal-awal lagi si suami dah mengingatkan.. kali ni usaha sungguh-sungguh nyusukan anak sampai 2thn. Hurm, alasan memang banyak la kan.. hehe bukan taknak.. tapi nak pam ikut jadual tu haa.. seksa oii sebab takde kemudahan. Lagi pulak dengan masa keje yang super busy.. adoilaa.. ada masa, phone langsung tak keluar dari handbag pun okeh! *Hihii kau sorang je la busy kan..

Cuma harapnya kali ni berbeza. Niat nak nyusu sentiasa ada, masuk keje lepas maternity nanti opis akan berubah sebab sekarang tengah renovate! Wiwiwiii tak laaa dept weols terbukak orang lalu lalang.. wehuu insyaAllah kalau masih rezeki…