Skip to main content

Finale - detik kelahiran puteri no 2

Huu memang tak harap ada yang baca.. tapi nak tulis la bagi habis cerita delivery tu.. hahah anak aku no 2 ni dah 6bulan pun. Wiwiwii patutnya dah masuk bab puree hoii Alert: ini entri panjang!

Okeh balik cerita asal.

So pagi tu hantar si kakak kat nurseri pastu breakfast dulu. Masa ni call mak sebab tengok tak balas.. jap lagi beranak dah mak tak sampai pulak. Huhu mintak maaf la bagai.. sakit terasa masa duduk-duduk tu. Berdebar pun ye jugak.. then pegi la check in..

Sampai hospital register bla3. Nahh nurse monitor contraction guna mesin CTG tu. Ehh tak sakit pulak. Macam ok je bole je tahan.. hurm, nak balik doktor tak kasi sebab anak no 2.. biasa dah ada jalan. Takut bagi balik nanti kang pecah ketuban.. terberanak pulak aku gak yang susah. Nurse suruh jalan-jalan turun naik tangga percepatkan bukaan.

Aku pun bertemankan husband cuma menurut je la.. yang tak faham tu, bacaan CTG tu tak tinggi pun sakit tapi bila aku jalan-jalan tu sakit jee.. terbongkok-bongkok tahan sakit tau! Lunch provided tapi husband curi-curi bawak keluar pegi makan rojak area hospital.. nak bawak jauh-jauh dia takut..

CTG every 4hours and sakit yang aku rasa datang tiap 5minit, lenguh-lenguh kaki bagai tak jugak pecah ketuban. 2kali kena seluk. Pukul 4.30 petang mak ayah dah sampai, Luthfia pun dah amik dari nurseri.. lepak-lepak kejap -- ayah cakap *hang ni tak nampak sakit pun? Huu terkedu aku. Perasaan toksah cerita la.. macam-macam rasa ada. Sedih, takut, tak larat tunggu.. taknak duduk hospital dan pisah dengan anak tu.. alahaiii

Mak ayah decide untuk balik rumah pastu aku pulak dah mula sebak. Nak balik. Wuuu nanges nak balikkkkkkk sampai nurse datang tanya.. akak sakit sangat ke.. huu

Lantak la apa budak-budak nurse tu nak cerita. Sungguh, aku orang yang tak betah duduk saje menunggu gitu.. ganggu emosi aku tau? Finally, shift tukar pukul 7. Somehow aku feel secured bila sorang akak midwife ni datang. Seluk lagi. Cucuk pethidine. Then? Pecahkan ketuban. At last!

My gynae support naturally labor. What do you expect? Just wait la.. seharian. I am not happy. Still ada tenaga dan sedar sangat sebab takde bantuan gas ke apa.. pethidine pun tak sempat berkesan. Tiba-tiba dah rasa nak push.

9pm - tunggu doktor tak sampai lagi. 15mins later aku cakap *dah tak tahannnn! Last midwife mengalah suruh push.. sepenuh tenaga sekali nafas aku tarik, pushhh!

Pop! Keluar baby. Allah! Aku terjerit kecik. Nampak doktor, aku cakap sorry aku tak tahan..then dia tekan-tekan perut suruh push bagi keluar uri. Settle. Lega. Amat!

The feelings. SubhanaAllah. My baby. 2.8kg. Girl. Normal. No tear. Takde episiotomy. Takde jahit! Syukur alhamdulillah.

Misi-berjaya! Pantang kali kedua lebih selesa.. tak perlu terkepit-kepit.. husband tak berperanan sangat kali ni sebab aku macam dah ready.. ada experience, seakan ada kekuatan. Apa pun.. ragam anak lain-lain. Pengalaman beranak pun tak sama! Syukur pada tuhan atas segala kurniaan dan rahmatNya! Okbai till we met again..

Comments

Popular posts from this blog

Yogjakarta trip - tips and trick!

Yang penting, ENJOY !

1 - Kalau pergi dengan kawan, make sure dalam gandaan 3 atau 6. Kalau 4 atau 5 pun bole tapi ade yang tak dapat naik sama-sama atau tak dapat gambar satu group dekat certain spot. Lagi satu tujuannya nak jimat. Kalau bajet bukan halangan, silakan.

2 - Hotel tu takyah nak best sangat pun takpe, sempat tido dengan kupas buah salak je. Hotel kitorang ritu siap ade pool. Bila nak berendam dah kalau keluar awal pagi, balik dah lepas maghrib. HAHA.

3 - Prepare baju extra, untuk Merapi Jeep Tour dengan Goa Pindul water rafting & cave tubing. Merapi tu kitorang taktau akan teruk basah tetibe dapat driver tu drift kawasan berair 3x, baju tak bawak. Sekian.

4 - Pregnant? Tak sesuai pegi Timang Beach, Merapi Jeep Tour atau err takyah la g Yogja. MERUGIKAN diri. Takde aktiviti nak buat selain layan coffee dekat Cafe Hipstur yang susah nak cari. Bole la kalau pegi semata nak naik beca je sopim atau lepak dekat hotel cun dalam AADC tu. 😝

5 - Makanan dia pedas. Tahap dewa.…

Itinerary Yogjakarta

Hai, 
Ni plan trip 'bujang' kitorang Sept nanti. Dari 6 tinggal 4, yang 2 tu kecundang. Biase la isteri-isteri orang, termengandung HAHA plan tindakan tak ketat lah tu. So, teruskan berjuang ye yang 4 ni kira jadik lah. Actually ni yang ke 2. Tahun 2016 kitorang pegi Padang. Err nanti lah throwback. Nak sapu habuk dekat sini bukan senang k. Istiqomahhhh.
Day 1
12 tgh    Sampai Yogjakarta (Yeyyy!)
              Lunch
4 ptg      Parangtritis/ Gumuk Pasir (Padang Pasir) – SUNSET
Entrance – 3,000/pax
Mobil - 5,000 (1,250K/pax)
Alun-Alun Kidul) 30,000 - 80,000 (4 pax) (bajet: 10,000/pax)
Day 2
7pg         Breakfast @ hotel
8pg         Hutan Pinus (bergambar)
Entrance – 2,000/pax
Rumah Hobbit – 2,000/pax
Kebun Buah Mangunan – 5,000/pax
12 tgh    Timang Beach (gondola) – SUNSET
                Upah org kg utk bawak – 60,000 atau kurang/ sewa motor (jln teruk, berbatu)
                *gondola 200,000/pax
                Lunch (Lobster) bajet sharing - 400,000 (100,000/pax)
4ptg       Goa Pindul (air te…

beware: photographer penipu.

salam...

entah kenapa aku susah sangat nak tido sekarang..
lelap sekejap, terjaga pastu terkebil-kebil sorang..
haihhh nasib baik hubby bole tido walaupun cahaya dari lappy ni bole menggangu lena  - hehe lappy betul-betul tepi katil.  *penakut muahahahaa
***************************

cam tak sape nihh?? ingat balik entri lama di sini. aku dan ramai lagi hire dia untuk 3event.
kes aku, dia hantar krew tapi dia hutang krew tu so kena la hold my album kan. masa up entri tu, dia balas mesej kat fb dengan alasan phone rosak.
masa tu kecoh sebab SYD CHARICE aka SITI RAHMAH ABDULLAH - ic no: 850222-05-5404 tu tak attend or hantar krew untuk shoot wedding diorang.. lepas dia explain & confirm she will come on 7 jan, so aku lepak.. wait and see..

dia jugak cakap nak bayar aku so aku bole bayar krew tu dulu.. but!
kecoh lagi dan lagi.. why? dia buat taik tak datang lagi wedding seterusnya dan blablabla.. aku tak tahan asek push tanya album dll
langsung dia taknak balas dah mesej-mesej aku... until..
m…