Skip to main content

4h3m Vietnam!

Salam 😊😊

Kihkih ikut suka je update kan? Akhirnyaaaa tercapai jugak hasrat nak bawak mak pegi Vietnam 27-30 Mac ritu. Lepas 2 hari keje, g Perhentian pulak. Huu.. belek entri sebelum kalau nak tau. Promo free seat booking tapi tiket RM100++ jugak sorang. Bole la tu.. Alaaa mak ni kalau berjalan je bukan nak cuti-cuti.. nak sopim aje hahahaa

As usual, aku la booking flight, pastu plan tempat nak lawat bla3. Kos bagai. Tu pun overdose. Sajeeee je pegi sebelum gaji keluar. Takut lemas, jauh sangat hanyut nanti. Ngam pulak nak pegi trip tu duit kutu ade yang dah bayar. Cantekk hahaa

So, takde ape la sangat. 27hb tu flight tengahari sebab taknak awal pagi.. ngam sampai terus naik teksi pegi hotel, check in. Aku booked Hoang Hai Long atau Alagon City & Spa Hotel. Dekat jeee dengan Ben Thanh Market tu.. hari2 jalan pegi sana. Heee teksi kat airport je. 10 USD. Mahai sket ni tapi still ok. Mak beli sim, 100k VND hari-hari call ayah. Hoho tak pasti, rasanya dapat call lebih 1jam kot.. aku manfaatkan wifi hotel dan kedai-kedai saje. Jimat!

Lepas check in, lepak-lepak hotel.. best sangat layanan staff hotel. Rasa macam VVIP tau. Kami 3 adults, infant & toddlers. Aku booked family room tapi rupanya katil 1 king dengan 1 sofa je. Depa tanpa di suruh mai bilik pasang Single Bed ok.. petang pegi makan kat Malaysian Street. Ewahh depan Hotel Alagon Westin dengan Hotel Thanh Thu, sini memang kawasan orang Malaysia ramai.. tudung, telekung, fridge magnet murah kat sini. Pilih je mana berkenan. Singlet Vietnam dari RM7, seluar trek RM14 je oiii. Yang gebu2 macam H&M tu haaa. Pitam. Keychain dpt RM5 10pcs. Fridge magnet RM 10 je 10pcs. Tempat lain mahai. Ok!

Esoknye pegi sopim. Dari pagi sampai ke petang. Bole naik bas No 1, tiket 5k VND je pegi Ben Thay Market. Kain pasang, telekung.. baju budak.. macam-macam memang jauh lagi murah dari Ben Thanh Market. Kalau kau pegi pasar malam Ben Thanh tu pulak asek kena paksa beli je. Hahaha naik teksi dalam 15minit gak kot. Dekat 100k VND. Trafik tak sesak. Dah puas borong, tempah baju melayu 1 set sekali kain RM110. Murah ke mahal? Depa siap offer hantarkan kain yang kami beli ke hotel petang tu. Terharuuuu. Baju yang kami tempah, siap esoknya. Pagi-pagi depa hantar kat hotel. Jahitan kemas.. sedap pakai, puas hati! Banyakkk kedai, sila la pilih ikut naluri. Huhu

29hb tu takde dah program sopim. Budak opis yang wasap2 nak tudung ke ape pun aku dah tak layan. Terlupa nak beli beg deuter untuk anak. Hurmm sebab aku lalu pasar malam Ben Thanh, laki sound duit banyak dah abes. Huhu ok so kitorang pegi muzium. Kemain dalam list nak pegi War Museum la bagai. Mula tu cari 3D Art Museum tapi teksi bawak pegi Art Museum. Pecah kepala wei tengok hasil seni. Tak fahammm hahahahaha




Oke la. Ade 3 building tau Art Museum ni. Kitorang gigih masuk sume. Hahahaha keluar je dari situ bukan main gelojoh teguk air. Fee masuk tak ingat berapa. Rasanya 10k VND je.

Jalan-jalan depan sikit, alhamdulillah ada teksi. Kami memang naik Vinasun je. Ada meter.. banyak cerita kena tipu dengan driver teksi, alhamdulillah kami tak kena. Yang bestnya, driver teksi tu tauuu 3D Art Museum yang daku maksudkan. Dekat District 3, nama sebenarnya ARTINUS 3D ART MUSEUM. Heeee alaa takde ape tapi aku syok nak tangkap gambar je. Fee masuk 200k VND sorang. Mahal sikit tapi puas hati! Nah pic. Yang penting anak dara sulung aku dah pandai berposing.






Keluar dari situ, ada teksi dah tunggu.. naik terus pegi makan je sebab Aimi dah tido.. malam settle barang.. 30hb lepas breakfast terus pegi airport. Yeyyy! Next year promo AA free seat kemana pulak? Jengjengjeng..

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Perhentian

Salam uolss

Last weekend 2-4 April kitorang g Pulau Perhentian. Rasanya dah 3 tahun ajak husband hahahaha tapi akhirnya dapat la pegi, 100% plan En Kudin dengan kawan-kawan dia.

Trip sebenarnya 3h2m, jumaat tengah malam kami bertolak naik van 11 seaters.. selesa sangat2 untuk 3 family with 3 toddlers, 1 infant dengan budak bujang sorang aka driver jugaklah tu hihi. Lagi 4 orang naik flight. Kelasss. Jumpa kat jeti hehe

Pendek cerita, sampai jeti dah ada orang nama Ila tunggu. Amik pakej dengan dia. Asalnya sampai je check in then Jungle Trekking lepas tu leisure/free and easy, malam ada BBQ. Esoknya breakfast pastu snorkeling sampai 3ptg, lunch provided then rest and malam BBQ. Isnin check out then balikkk.

Sampai tu bot tak gerak lagi so kitorang breakfast kat jeti dulu. Sedaplah makan dengan tak gosok gigi tak mandi. Hahaha kan tido dalam van sepanjang jalan, kan? Anak 2-2 ok je mentido sampai pagi.

Sudah makan sudah bayar bagai naik bot dalam 30-45 minit camtu.. sampai Cafe Amelia.…

beware: photographer penipu.

salam...

entah kenapa aku susah sangat nak tido sekarang..
lelap sekejap, terjaga pastu terkebil-kebil sorang..
haihhh nasib baik hubby bole tido walaupun cahaya dari lappy ni bole menggangu lena  - hehe lappy betul-betul tepi katil.  *penakut muahahahaa
***************************

cam tak sape nihh?? ingat balik entri lama di sini. aku dan ramai lagi hire dia untuk 3event.
kes aku, dia hantar krew tapi dia hutang krew tu so kena la hold my album kan. masa up entri tu, dia balas mesej kat fb dengan alasan phone rosak.
masa tu kecoh sebab SYD CHARICE aka SITI RAHMAH ABDULLAH - ic no: 850222-05-5404 tu tak attend or hantar krew untuk shoot wedding diorang.. lepas dia explain & confirm she will come on 7 jan, so aku lepak.. wait and see..

dia jugak cakap nak bayar aku so aku bole bayar krew tu dulu.. but!
kecoh lagi dan lagi.. why? dia buat taik tak datang lagi wedding seterusnya dan blablabla.. aku tak tahan asek push tanya album dll
langsung dia taknak balas dah mesej-mesej aku... until..
m…

Si Merah buah hati saya

Hai all.. *krik krik
Bertabah la korang ye, layan je owner blog bilis picisan ni haa. Lappy lama still ok tapi tau la dah lebih 5 tahun hokeh. Bateri cepat abes, dari Luthfia kecik keyboard tu banyak rosak. Selalu gigih update blog kat phone, tak pun pasang je external keyboard tapi sejak anak 2.. nak update entry sepi takde isi pun segan. Hahahah nanti ye kita cerita. Bagi pic si merah ni teman dulu..


Harap2 lebih rajin dan maju lagi ke depan dengan si merah ni. Amin,