Tuesday, 12 April 2016

4h3m Vietnam!

Salam 😊😊

Kihkih ikut suka je update kan? Akhirnyaaaa tercapai jugak hasrat nak bawak mak pegi Vietnam 27-30 Mac ritu. Lepas 2 hari keje, g Perhentian pulak. Huu.. belek entri sebelum kalau nak tau. Promo free seat booking tapi tiket RM100++ jugak sorang. Bole la tu.. Alaaa mak ni kalau berjalan je bukan nak cuti-cuti.. nak sopim aje hahahaa

As usual, aku la booking flight, pastu plan tempat nak lawat bla3. Kos bagai. Tu pun overdose. Sajeeee je pegi sebelum gaji keluar. Takut lemas, jauh sangat hanyut nanti. Ngam pulak nak pegi trip tu duit kutu ade yang dah bayar. Cantekk hahaa

So, takde ape la sangat. 27hb tu flight tengahari sebab taknak awal pagi.. ngam sampai terus naik teksi pegi hotel, check in. Aku booked Hoang Hai Long atau Alagon City & Spa Hotel. Dekat jeee dengan Ben Thanh Market tu.. hari2 jalan pegi sana. Heee teksi kat airport je. 10 USD. Mahai sket ni tapi still ok. Mak beli sim, 100k VND hari-hari call ayah. Hoho tak pasti, rasanya dapat call lebih 1jam kot.. aku manfaatkan wifi hotel dan kedai-kedai saje. Jimat!

Lepas check in, lepak-lepak hotel.. best sangat layanan staff hotel. Rasa macam VVIP tau. Kami 3 adults, infant & toddlers. Aku booked family room tapi rupanya katil 1 king dengan 1 sofa je. Depa tanpa di suruh mai bilik pasang Single Bed ok.. petang pegi makan kat Malaysian Street. Ewahh depan Hotel Alagon Westin dengan Hotel Thanh Thu, sini memang kawasan orang Malaysia ramai.. tudung, telekung, fridge magnet murah kat sini. Pilih je mana berkenan. Singlet Vietnam dari RM7, seluar trek RM14 je oiii. Yang gebu2 macam H&M tu haaa. Pitam. Keychain dpt RM5 10pcs. Fridge magnet RM 10 je 10pcs. Tempat lain mahai. Ok!

Esoknye pegi sopim. Dari pagi sampai ke petang. Bole naik bas No 1, tiket 5k VND je pegi Ben Thay Market. Kain pasang, telekung.. baju budak.. macam-macam memang jauh lagi murah dari Ben Thanh Market. Kalau kau pegi pasar malam Ben Thanh tu pulak asek kena paksa beli je. Hahaha naik teksi dalam 15minit gak kot. Dekat 100k VND. Trafik tak sesak. Dah puas borong, tempah baju melayu 1 set sekali kain RM110. Murah ke mahal? Depa siap offer hantarkan kain yang kami beli ke hotel petang tu. Terharuuuu. Baju yang kami tempah, siap esoknya. Pagi-pagi depa hantar kat hotel. Jahitan kemas.. sedap pakai, puas hati! Banyakkk kedai, sila la pilih ikut naluri. Huhu

29hb tu takde dah program sopim. Budak opis yang wasap2 nak tudung ke ape pun aku dah tak layan. Terlupa nak beli beg deuter untuk anak. Hurmm sebab aku lalu pasar malam Ben Thanh, laki sound duit banyak dah abes. Huhu ok so kitorang pegi muzium. Kemain dalam list nak pegi War Museum la bagai. Mula tu cari 3D Art Museum tapi teksi bawak pegi Art Museum. Pecah kepala wei tengok hasil seni. Tak fahammm hahahahaha




Oke la. Ade 3 building tau Art Museum ni. Kitorang gigih masuk sume. Hahahaha keluar je dari situ bukan main gelojoh teguk air. Fee masuk tak ingat berapa. Rasanya 10k VND je.

Jalan-jalan depan sikit, alhamdulillah ada teksi. Kami memang naik Vinasun je. Ada meter.. banyak cerita kena tipu dengan driver teksi, alhamdulillah kami tak kena. Yang bestnya, driver teksi tu tauuu 3D Art Museum yang daku maksudkan. Dekat District 3, nama sebenarnya ARTINUS 3D ART MUSEUM. Heeee alaa takde ape tapi aku syok nak tangkap gambar je. Fee masuk 200k VND sorang. Mahal sikit tapi puas hati! Nah pic. Yang penting anak dara sulung aku dah pandai berposing.






Keluar dari situ, ada teksi dah tunggu.. naik terus pegi makan je sebab Aimi dah tido.. malam settle barang.. 30hb lepas breakfast terus pegi airport. Yeyyy! Next year promo AA free seat kemana pulak? Jengjengjeng..

No comments:

Post a Comment