Skip to main content

Itinerary Yogjakarta

Hai, 

Ni plan trip 'bujang' kitorang Sept nanti. Dari 6 tinggal 4, yang 2 tu kecundang. Biase la isteri-isteri orang, termengandung HAHA plan tindakan tak ketat lah tu. So, teruskan berjuang ye yang 4 ni kira jadik lah. Actually ni yang ke 2. Tahun 2016 kitorang pegi Padang. Err nanti lah throwback. Nak sapu habuk dekat sini bukan senang k. Istiqomahhhh.

Day 1
12 tgh    Sampai Yogjakarta (Yeyyy!)

              Lunch
4 ptg      Parangtritis/ Gumuk Pasir (Padang Pasir) – SUNSET
              Entrance – 3,000/pax
              Mobil - 5,000 (1,250K/pax)

              Alun-Alun Kidul) 30,000 - 80,000 (4 pax) (bajet: 10,000/pax)

 Day 2
7pg        Breakfast @ hotel
 8pg       Hutan Pinus (bergambar)
              Entrance – 2,000/pax
              Rumah Hobbit – 2,000/pax

              Kebun Buah Mangunan – 5,000/pax
12 tgh    Timang Beach (gondola) – SUNSET
               Upah org kg utk bawak – 60,000 atau kurang/ sewa motor (jln teruk, berbatu)
               *gondola 200,000/pax
              Lunch (Lobster) bajet sharing - 400,000 (100,000/pax)

4ptg       Goa Pindul (air terjun)
              Entrance – 2,500/pax
              Toilet – 2,000 (change clothes)
              Tube Set - 35,000/pax
              Water Rafting – 45,000/pax
              Photographer 200,000 (sharing – 50,000/pax)


 Day 3
4pg         Merapi Jeep Tour (3 Places) – SUNRISE (bawa jaket – Sejukkkk)
               Jeep: 450,000 (112,500/pax)

               Merapi Museum (60,000/pax)
 1tgh       Kalibiru (titi panjang/ buaian)
               Entrance – 5,000/pax
               1st point – 15,000/pax
               Ada lagi Spot 2 & 3 (harga lain2)
               Photo – 20,000  (softcopy) 4pcs
               Lunch
               Borobudur Temple Entrance – USD 20 (260,000/pax)
 
Day 4

8pg         Bukit Breksi 5,000 (1,250/pax)
              (Optional – Bukit Tembelan 5,000 (1,250/pax))
 11pg      Check Out
 12tgh     Pasar Beriharjo (Shopping murah)
               Lunch
               Shopping Bakpia 25 – Pusat Pembuatan Bakpia
 3.30ptg  Airport
5.35ptg   Flight to KL

Ok tu plan kami setakat ni. 

Bajet:
1 juta RP untuk aktiviti
500ribu RP untuk makan
500ribu RP hotel
500ribu Supir
500ribu shopping dll

Doakan ehhhh. Nanti balik dari sana, Anna update lagi k!

 

Popular posts from this blog

Yogjakarta trip - tips and trick!

Yang penting, ENJOY !

1 - Kalau pergi dengan kawan, make sure dalam gandaan 3 atau 6. Kalau 4 atau 5 pun bole tapi ade yang tak dapat naik sama-sama atau tak dapat gambar satu group dekat certain spot. Lagi satu tujuannya nak jimat. Kalau bajet bukan halangan, silakan.

2 - Hotel tu takyah nak best sangat pun takpe, sempat tido dengan kupas buah salak je. Hotel kitorang ritu siap ade pool. Bila nak berendam dah kalau keluar awal pagi, balik dah lepas maghrib. HAHA.

3 - Prepare baju extra, untuk Merapi Jeep Tour dengan Goa Pindul water rafting & cave tubing. Merapi tu kitorang taktau akan teruk basah tetibe dapat driver tu drift kawasan berair 3x, baju tak bawak. Sekian.

4 - Pregnant? Tak sesuai pegi Timang Beach, Merapi Jeep Tour atau err takyah la g Yogja. MERUGIKAN diri. Takde aktiviti nak buat selain layan coffee dekat Cafe Hipstur yang susah nak cari. Bole la kalau pegi semata nak naik beca je sopim atau lepak dekat hotel cun dalam AADC tu. 😝

5 - Makanan dia pedas. Tahap dewa.…

Beli perabot murah dari China dengan mudah

Heyy biar betul Anna ni? Ye, Anna takkan cakap kalau Anna tak buat. Anna dah cuba, Anna puas hati !

Berbaloi sangat kalau jenis suka cari jalan nak berjimat walaupun ada duit. Nilai RM 50, korang suka dapat beli 10 barang atau dapat beli 5 barang yang sama je kualiti?

Sebenarnya, terpulang. Anna beli jugak perabot dari SSF dengan Ikea. Mana kenan, bajet ok. Amik jelah. Saje nak bagitau korang je. Nanti nak beli perabot raya, perabot korang dah bertahun tak tukar ke boleh la cuba.

Install apps EzBuy. Okeh Anna guna third party apps ni for first time user. Sebab? Beli dari China, jauh kan? Risiko dapat di minimumkan sebab order handle by EzBuy team. Nak komplen ke apa boleh la, diorang ada support team.
Pastikan korang dah tau nak beli apa. Pastikan jugak, korang search Prime list.
Klik bawah tu untuk barang khas untuk Prime member. Ni untuk jimatkan masa memilih barang. Kalau rasa nak beli sekali ni je, test dulu. 5hari RM 8.80.
Lepas tu, join Prime dah kan. Apa Prime member ni dapat? …

beware: photographer penipu.

salam...

entah kenapa aku susah sangat nak tido sekarang..
lelap sekejap, terjaga pastu terkebil-kebil sorang..
haihhh nasib baik hubby bole tido walaupun cahaya dari lappy ni bole menggangu lena  - hehe lappy betul-betul tepi katil.  *penakut muahahahaa
***************************

cam tak sape nihh?? ingat balik entri lama di sini. aku dan ramai lagi hire dia untuk 3event.
kes aku, dia hantar krew tapi dia hutang krew tu so kena la hold my album kan. masa up entri tu, dia balas mesej kat fb dengan alasan phone rosak.
masa tu kecoh sebab SYD CHARICE aka SITI RAHMAH ABDULLAH - ic no: 850222-05-5404 tu tak attend or hantar krew untuk shoot wedding diorang.. lepas dia explain & confirm she will come on 7 jan, so aku lepak.. wait and see..

dia jugak cakap nak bayar aku so aku bole bayar krew tu dulu.. but!
kecoh lagi dan lagi.. why? dia buat taik tak datang lagi wedding seterusnya dan blablabla.. aku tak tahan asek push tanya album dll
langsung dia taknak balas dah mesej-mesej aku... until..
m…