Skip to main content

Itinerary Yogjakarta

Hai, 

Ni plan trip 'bujang' kitorang Sept nanti. Dari 6 tinggal 4, yang 2 tu kecundang. Biase la isteri-isteri orang, termengandung HAHA plan tindakan tak ketat lah tu. So, teruskan berjuang ye yang 4 ni kira jadik lah. Actually ni yang ke 2. Tahun 2016 kitorang pegi Padang. Err nanti lah throwback. Nak sapu habuk dekat sini bukan senang k. Istiqomahhhh.

Day 1
12 tgh    Sampai Yogjakarta (Yeyyy!)
              Lunch
 4 ptg      Parangtritis/ Gumuk Pasir (Padang Pasir) – SUNSET
Entrance – 3,000/pax
Mobil - 5,000 (1,250K/pax)
 Alun-Alun Kidul) 30,000 - 80,000 (4 pax) (bajet: 10,000/pax)
 Day 2
7pg         Breakfast @ hotel
 8pg         Hutan Pinus (bergambar)
Entrance – 2,000/pax
Rumah Hobbit – 2,000/pax
Kebun Buah Mangunan – 5,000/pax
 12 tgh    Timang Beach (gondola) – SUNSET
                Upah org kg utk bawak – 60,000 atau kurang/ sewa motor (jln teruk, berbatu)
                *gondola 200,000/pax
                Lunch (Lobster) bajet sharing - 400,000 (100,000/pax)
 4ptg       Goa Pindul (air terjun)
Entrance – 2,500/pax
Toilet – 2,000 (change clothes)
Tube Set - 35,000/pax
Water Rafting – 45,000/pax
Photographer 200,000 (sharing – 50,000/pax)
 Day 3
4pg         Merapi Jeep Tour (3 Places) – SUNRISE (bawa jaket – Sejukkkk)
                Jeep: 450,000 (112,500/pax)
 Merapi Museum (60,000/pax)
 1tgh       Kalibiru (titi panjang/ buaian)
                Entrance – 5,000/pax
                1st point – 15,000/pax
                Ada lagi Spot 2 & 3 (harga lain2)
                Photo – 20,000  (softcopy) 4pcs
Lunch
                Borobudur Temple
Entrance – USD 20 (260,000/pax)
 
Day 4
 8pg         Bukit Breksi 5,000 (1,250/pax)
(Optional – Bukit Tembelan 5,000 (1,250/pax))
 11pg      Check Out
 12tgh     Pasar Beriharjo (Shopping murah)
Lunch
Shopping Bakpia 25 – Pusat Pembuatan Bakpia
 3.30ptg Airport
5.35ptg Flight to KL

Ok tu plan kami setakat ni. 

Bajet:
1 juta RP untuk aktiviti
500ribu RP untuk makan
500ribu RP hotel
500ribu Supir
500ribu shopping dll

Doakan ehhhh. Nanti balik dari sana, Anna update lagi k!

 

Comments

Popular posts from this blog

Yogjakarta trip - tips and trick!

Yang penting, ENJOY !

1 - Kalau pergi dengan kawan, make sure dalam gandaan 3 atau 6. Kalau 4 atau 5 pun bole tapi ade yang tak dapat naik sama-sama atau tak dapat gambar satu group dekat certain spot. Lagi satu tujuannya nak jimat. Kalau bajet bukan halangan, silakan.

2 - Hotel tu takyah nak best sangat pun takpe, sempat tido dengan kupas buah salak je. Hotel kitorang ritu siap ade pool. Bila nak berendam dah kalau keluar awal pagi, balik dah lepas maghrib. HAHA.

3 - Prepare baju extra, untuk Merapi Jeep Tour dengan Goa Pindul water rafting & cave tubing. Merapi tu kitorang taktau akan teruk basah tetibe dapat driver tu drift kawasan berair 3x, baju tak bawak. Sekian.

4 - Pregnant? Tak sesuai pegi Timang Beach, Merapi Jeep Tour atau err takyah la g Yogja. MERUGIKAN diri. Takde aktiviti nak buat selain layan coffee dekat Cafe Hipstur yang susah nak cari. Bole la kalau pegi semata nak naik beca je sopim atau lepak dekat hotel cun dalam AADC tu. 😝

5 - Makanan dia pedas. Tahap dewa.…

Pulau Perhentian

Salam uolss

Last weekend 2-4 April kitorang g Pulau Perhentian. Rasanya dah 3 tahun ajak husband hahahaha tapi akhirnya dapat la pegi, 100% plan En Kudin dengan kawan-kawan dia.

Trip sebenarnya 3h2m, jumaat tengah malam kami bertolak naik van 11 seaters.. selesa sangat2 untuk 3 family with 3 toddlers, 1 infant dengan budak bujang sorang aka driver jugaklah tu hihi. Lagi 4 orang naik flight. Kelasss. Jumpa kat jeti hehe

Pendek cerita, sampai jeti dah ada orang nama Ila tunggu. Amik pakej dengan dia. Asalnya sampai je check in then Jungle Trekking lepas tu leisure/free and easy, malam ada BBQ. Esoknya breakfast pastu snorkeling sampai 3ptg, lunch provided then rest and malam BBQ. Isnin check out then balikkk.

Sampai tu bot tak gerak lagi so kitorang breakfast kat jeti dulu. Sedaplah makan dengan tak gosok gigi tak mandi. Hahaha kan tido dalam van sepanjang jalan, kan? Anak 2-2 ok je mentido sampai pagi.

Sudah makan sudah bayar bagai naik bot dalam 30-45 minit camtu.. sampai Cafe Amelia.…