Skip to main content

Yogjakarta trip - tips and trick!

Yang penting, ENJOY !

1 - Kalau pergi dengan kawan, make sure dalam gandaan 3 atau 6. Kalau 4 atau 5 pun bole tapi ade yang tak dapat naik sama-sama atau tak dapat gambar satu group dekat certain spot. Lagi satu tujuannya nak jimat. Kalau bajet bukan halangan, silakan.

2 - Hotel tu takyah nak best sangat pun takpe, sempat tido dengan kupas buah salak je. Hotel kitorang ritu siap ade pool. Bila nak berendam dah kalau keluar awal pagi, balik dah lepas maghrib. HAHA.

3 - Prepare baju extra, untuk Merapi Jeep Tour dengan Goa Pindul water rafting & cave tubing. Merapi tu kitorang taktau akan teruk basah tetibe dapat driver tu drift kawasan berair 3x, baju tak bawak. Sekian.

4 - Pregnant? Tak sesuai pegi Timang Beach, Merapi Jeep Tour atau err takyah la g Yogja. MERUGIKAN diri. Takde aktiviti nak buat selain layan coffee dekat Cafe Hipstur yang susah nak cari. Bole la kalau pegi semata nak naik beca je sopim atau lepak dekat hotel cun dalam AADC tu. 😝

5 - Makanan dia pedas. Tahap dewa. Akak peminat #sambalganja silakan dengan senyuman. Cili Vietnam tu dia pakai, siap bagi extra sambal cili tu kalau tak cukup pedas. Anna g masa tu dah la ade ulser, perghh. 😭

6 - Banyak kereta sepanjang jalan. Ada juga banyak halangan sebab jalan ada galian atau lencongan. Bertabah atau tidur jelah. Kami tak hadapi semua itu, driver tau guna jalan tikus. Masuk Candi pun lalu jalan belakang. Syukur takyah jalan jauh tengah panas. Yeyyy!

7 - Lupa, beli simkad simPATI. Coverage dia superb. Driver punya phone pun asek signal lost. Dia suruh kau tolong bukak maps tengok jalan tu pejam mata jelah.

8 - Pilih pakej dengan supir yang betul. Mohon contact FB: Pak Heru Heriyanto. Driver kitorang namanya Sugeng (kot, hahaha) Kerepek Talas dia bawak tu sedap, tak sempat order. Huu


Tu je kot. Till we met again. 😉

Popular posts from this blog

Beli perabot murah dari China dengan mudah

Heyy biar betul Anna ni? Ye, Anna takkan cakap kalau Anna tak buat. Anna dah cuba, Anna puas hati !

Berbaloi sangat kalau jenis suka cari jalan nak berjimat walaupun ada duit. Nilai RM 50, korang suka dapat beli 10 barang atau dapat beli 5 barang yang sama je kualiti?

Sebenarnya, terpulang. Anna beli jugak perabot dari SSF dengan Ikea. Mana kenan, bajet ok. Amik jelah. Saje nak bagitau korang je. Nanti nak beli perabot raya, perabot korang dah bertahun tak tukar ke boleh la cuba.

Install apps EzBuy. Okeh Anna guna third party apps ni for first time user. Sebab? Beli dari China, jauh kan? Risiko dapat di minimumkan sebab order handle by EzBuy team. Nak komplen ke apa boleh la, diorang ada support team.
Pastikan korang dah tau nak beli apa. Pastikan jugak, korang search Prime list.
Klik bawah tu untuk barang khas untuk Prime member. Ni untuk jimatkan masa memilih barang. Kalau rasa nak beli sekali ni je, test dulu. 5hari RM 8.80.
Lepas tu, join Prime dah kan. Apa Prime member ni dapat? …

Petting Zoo Farm in the City, Seri Kembangan.

Anna nak cerita pasal Farm in the City yang kami pegi 10 Sept. Farm in the city ni Petting Zoo. Budak memang enjoy sangat la tengok memacam haiwan dari dekat. Wajib pegi. Lain, beza dari Zoo biasa tu ye.

Ni rezeki terpijak. Alang dah Family Day, terus join pergi Farm in the City. Padahal baru jumpa je diorang ni tapi biar, selfie wajib! Ros Anis, Mimie, Pijah Ena Rina Geram tu nak amik anak ayam. Mujur tangan tak sampai. Mami Leenda Eh dapat jugak dia cuit Semua dia nak pegang kalau boleh. Tengok la, boleh bagi makan gituu je Haa kangkung takyah beli. Ada staff fitc tunggu situ, bagi sorang satu. Kalau takde orang sangat, anak nak lagi dia bagi je.
Amboi, berkipas kau. Angin tu bau d